Topraklama Ölçümlerini ve Raporlamasını kim yapabilir?
Yapılacak ölçümlemeleri, raporlamaları ve uygunluk değerlendirmelerini EMO üyesi Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Elektronik Mühendisleri EMO üyesi Serbest Müşavir Mühendis(SMM) Belgesi sahibi gerçek kişiler yapabilirler.
Arslan Proje & Mühendislik’te; 50849 oda sicil numaralı gerekli yetki belgelerine sahip ( SMM belgesi ve Topraklama Yetki Belgesi) Elektrik Elektronik Mühendisi Melih ARSLAN tarafından topraklama ölçümleri yapılıp, raporları hazırlanmaktadır.
NEDEN TOPRAKLAMA YAPILIR?
İnsanların ve evcil hayvanların can güvenliğini sağlamak amacıyla gerilimin etkin değeri 50 voltun üstünde olmamalıdır. Ayrıca, herhangi bir hata anında (teknik hatalar, aşırı akımlar, yalıtımın bozulması, delinme ve bozulmalar vs) ortaya çıkan tehlikeli akımların toprağa akıtılması için topraklama yapılmaldır. Topraklanmış bir üretim tesisimde çalışan personeli elektrik şoklarından korunur, tesis içerisindeki aygıtların elektrik arızalarına karşı arızalanmalarını önlenir, elektrik enerjisinin güvenirliği ve sürekliliği artar.
TOPRAKLAMA EN AZ KAÇ OHM OLMALIDIR?
Koruma topraklamalarında yönetmelikte bir sınır değer bulunmamaktadır. Sınır değer hesabı sistemin türüne (TT, TN), eşdeğer değer üzerinde bulunan açma cihazlarına(sigorta türü), artık akım anahtarı(kaçak akım rölesi) bulunmasına göre ölçümü yapan mühendis tarafından hesaplanmaktadır. Topraklama direncinin uygunluğu ancak bu hesap yöntemi ile belirlenmektedir. Bu nedenle özellikle küçük güç tüketimli işletmelerde ve evlerde artık akım anahtarlarının konulması tavsiye edilmektedir.
Topraklama Ölçüm Noktaları Nasıl Belirlenmektedir?
Topraklama ölçümlerinin hangi noktalardan yapılması gerektiği işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından önemli bir konudur. Firmamızın deneyimli mühendisleri sanayi tesisleri, binalar, hastaneler, AVM’ler ve ofis binaları gibi farklı tipteki yapılarda topraklama ölçüm noktalarının belirlenmesinde firmalar yol göstermektedir.
Genel olarak topraklama ölçümü yapılması gereken noktalar;
Bina şebeke girişi Ana Dağıtım Panoları
Tesis içerisindeki tali dağıtım panoları
(Mevcut ise) trafoların toprak ve nötr bağlantıları
(Mevcut ise) eş potansiyel baralar
Son tüketici noktaları
Şebeke ve ups prizleri
Elektrikle çalışan makineler
Fabrikalar, sanayi ve üretim tesisleri için topraklama ölçüm noktaları
“İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Denetimleri için”
Ana Dağıtım Panoları
Tali Panolar
Kombine priz kutuları
Son Kullanıcı Noktaları: Elektrikle çalışan makineler (Torna ve freze tezgahları, Matkaplar, Testereler, Vinçler, CNC Makineleri,.. vb.)
Otomotiv Teknik Servisleri için Topraklama ölçüm noktaları “TSE Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğü kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Denetimleri için”
Ana Dağıtım Panoları
Tali Dağıtım Panoları
Atölye kısımlarındaki kombine prizler
Kaldırma ekipmanları (Araç liftleri, Vinçler,.. vb.)
Teknik Servisler için Topraklama ölçüm noktaları (Örnek) “TSE Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi İçin”
Ana Dağıtım Panosu (veya Ana Sigorta Kutusu)
Teknik Servis Kısmında bulunan prizler